با مطالعه ی مقاله ی زیر میتوانید  تمامی اطلاعات لازم را برای خرید هدفون مناسب به دست بیاورید.

چطور یک هدفون مناسب انتخاب و خریداری کنیم؟

اگر قصد خرید یک هدفون رو داشته باشید احتمالا با وجود مدل ها و برندهای متفاوت در بازار بسیار سردرگم میشوید.در این مقاله در رابطه با تکنولوژی و تفاوت های هدفون ها اطلاعاتی ارائه میگردد تا انتخاب درستی داشته باشید.
1_هدفون ها در چند مدل قابلیت اتصال دارند؟

بیشتر هدفون های باسیم معمولا با جک های 3.5 ویا 6.3میلی متری و تعداد محدودی هم به وسیله ی پورت Lightning به منبع صدا متصل میشوند.

نکته:اگر پورت هدفون و منبع صداتون بهم نمیخورد نگران نباشید چون تبدیل های هدفون ها به راحتی در بازار یافت میشود.

یکی از مهم ترین مزیت های هدفون های باسیم اینه که معمولا نیازی به باتری ندارند.
تقریبا تمامی هدفون های بیسیم جدید توسط بلوتوث به دستگاه ها متصل میشوند.مدل های کاملا بیسیم یا  True Wireless هم دارای 2گوشی ظریف و کوچک هستند که بینشان هیچگونه سیمی نیست.
طرز کار هدفون های کاملا بیسیم یا True Wireless هم به گونه ای است که معمولا یکی از هدفون ها به منبع صدا متصل میشود و به طور همزمان صدارو برای گوشی دیگر ارسال میکند.ولی بعضی از مدل های کاملا بیسیم هم هستند که هر گوشی هدفون صدارو به طور جداگانه و مستقل دریافت میکند

2_با توجه به تمامی این توضیحات بین این مدل های هدفون کدام بهتر است ؟

لازم به ذکر است که اگر نهایت کیفیت صدا برای شما الویت دارد بهترین انتخاب هدفون های باسیم هستند اما به شرطی که مدل های گران قیمتش را انتخاب کنید.اگر به دنبال هدفونی برای ورزش و مسافرت هستید و خیلی هم از سیم خوشتان نمی آید یا گوشیتون جک 3.5میلی متری ندارد بهتر است مدل های بلوتوث و کاملا بیسیم رو انتخاب کنید.اما بخاطر داشته باشید که حتی بهترین مدل هدفون های بیسیم و یا کاملا بیسیم هم مخصوص مدل های ارزان قیمت گاهی با مشکل قطعی صدا مواجه میگردند و خیلی برای تماشای فیلم مناسب نیستند.

  • هدفون ها از نظر نحوه ی قرار گرفتنشان روی گوش به سه دسته تقسیم میشود :داخل گوش/روی گوش/دور گوش

 مدل های داخل گوشی یا in ear توی بخش داخلی لاله ی گوش میشینند ولی بعضی از مدل ها هم هستند که تا حدودی وارد مجرای گوش میشوند, این مدل ها نفوذ نویز بیرون به داخل گوش رو کم میکنند, سبک و جم و جورند و به راحتی میشه در کنار عینک ,کلاه, روسری, شال و هر گونه مدل مویی ازشون استفاده کرد.اما نسبت به مدل های دور گوشی معمولا بیس ضعیف تری دارند و گاهی در گوش ناراحتی ایجاد میکنند.درکل هدفون های تو گوشی میتوانند در مدل های سیمی و بلوتوثی باشند حتی بعضی مدلهاشون هم دارای میکروفن مکالمه هستند.

هدفون های روگوشی یا on ear همانطور که از اسمشون هم مشخصه روی و از نظر خیلی کاربرها سبک و راحت هستند و نسبت به هدفون های داخل گوش هم بیس بهتری دارند بعضی از این هدفون ها قابلیت جمع شدن دارند و بعضیاشون هم میکروفن مکالمه دارند و میتوانند با سیم و یا بلوتوثی باشند.با این نشر صدا به بیرون یکی از مشکل های این هدفون ها محسوب میشود و قابلیت حذف صداهای محیطیشون هم خیلی خوب نیست.

هدفون های دور گوشی یا Over ear تمامی سطح گوش رو پوشش میدن و بخاطر اندازه ی بزرگترشون معمولا درایور های بزرگتری دارند و به همین دلیل دارای صدای بلندتر بیس بیشتر وصداشون به اسپیکرها هم نزدیک تر میباشد پس اگر بهترین حجم صدا بهترین بیس وبهترین کیفیت رو میخواید بهتره به سراغ هدفون های دورگوشی یا over ear بروید.با این حال این هدفون ها بدون ایرادهم نیستند.برای مثال:دارای وزن سنگین تری نسبت به هدفون های روی گوشی هستند ,ابعاد بزرگتری دارند واستفاده از آنها با گوشواره و عینک و شاید بعضی از مدلها مشکل باشد.بعضی از افراد هم معتقد هستند که مدل های دور گوشی یا Over ear باعث تعریق گوششان میشود

  • اصطلاحاتی که باید راجب هدفون ها بدانید


    _درایور

درایور  اصلی ترین بخش هدفون که کارش تبدیل سیگنال های الکترونیکی به صدا میباشد.هرچقدر ابعاد درایور بزرگتر  باشه صدای هدفون حجیم تر و بیس هدفون هم بلندتر پخش میشود.در هدفون های کوچک که امکان نصب هدفون های بزرگ نیست  از درایور های چندگانه استفاده میشود که هرکدام وظیفه ی تولید بخشی از صدارو به عهده دارند.


_محدوده پاسخ فرکانسی

محدوده پاسخ فرکانسی هر  هدفون را روی جعبه ی  هدفون‌ها در بخش مشخصات هدفون میتوانید ببینید که این اعداد بیشتر مواقع بین ۲۰هرتز تا ۲۰کیلوهرتز هستند که با محدوده شنوایی ما انسان ها برابره اما معیار خیلی موثری برای سنجش کیفیت یک هدفون نمیباشد ولی در انتخاب یک هدفون میتواند کمکتان کند برای مثال اگر به دنبال یک هدفون هستید که دارای بیس خوبی باشه باید هدفونی را انتخاب کنید که محدوده فرکانسی آنها از ۲۰ هرتز یا پایین تر شروع میشود


_امپدانس

امپدانس مقدار مقاومت الکتریکی هدفون بر حسب اهم میباشد .هرچقدر امپدانس یک هدفون بیشتر باشد مقاومت الکتریکی بالاتری دارد در نتیجه هدفون به نیروی بیشتری برای تولید صدا نیاز دارد.اگر دقت کرده باشید اکثر هدفون هایی که برای تلفن های موبایل تولید میشوند دارای مقاومت الکتریکی کمتر از۳۲اهم دارند و به همین دلیل کمترین انرژی رو مصرف میکنند اما مشکل هدفون های با مقاومت پایین اینه که با اینکه با ولتاژ پایین کار میکنند اما به شدت به جریان بالایی نیاز دارند که همین مسئله باعث نویز پس زمینه توی هدفون ها میشود.

هدفون هایی که در رده های حرفه قرار دارند مقاومت ۳۰۰اهم یا حتی بیشتر دارند و برای بهره بردن از بهترین کارایی این هدفون ها باید به آمپلی فایر های جداگانه متصل شوند.

 نکته: استفاده از این هدفون ها برای موبایل ها وMp3ها پیشنهاد نمیشود.

..چطور هدفونی با امپدانس مناسب انتخاب کنیم؟

اگر قصد خرید یک هدفون رو دارید نیازی نیست خیلی نگران این موضوع باشید چون بیشتر هدفون ها مقاومت پایینی دارند بجز مدل های حرفه ای و استودیویی که مقاومت بالاشون توی سایت یا روی جعبه هدفون ذکر شده است


_(THD ( Total Harmonic Distortion یا اعوجاج هارمونیک

در مشخصات خیلی از هدفون ها با این اصطلاح مواجه شدید که نشان دهنده ی مقدار اختشاش صدایی که توی ولوم های بالا از هدفون به گوشه کاربر میرسد میباشد.در ولوم های بالا دیافراگم هدفون  ممکن است که نتواند خیلی سریع بلرزد در نتیجه باعث ایجاد Thd یا اعوجاج هارمونیک میشود.

نکته:برای هر هدفون هرچقدر میزانTHDبرحسب درصد پایین تر باشد آن هدفون دارای کیفیت بهتری میباشد.


_Hi-Res audio

مطمئنا تاکنون با این عبارت در مشخصات یا بر روی جعبه هدفون ها مواجه شدید.جالب است که بر خلاف تصور خیلی از افراد این عبارت خیلی موردی موثری در کیفیت هدفون ها نمیباشد.

هدفون هایی که دارای گواهینامه ی hi_res audioمیباشد میتوانند صدای با رزولیشن بالارا حتی تا  فرکانس های ۴۰ کیلو هرتز هم پوشش دهند که خیلی خیلی خیلی بیشتر از شنوایی ما انسان هاست اما اهمیت چندانی ندارد زیرا در حال حاضر هم مدل های مختلفی هدفون وجود دارد که این گواهینامه را ندارند اما از کیفیت فوق العاده ای بهره میبرند.

بسیاری از متخصصین صدا اعتقاد دارن این گواهینامه اهمیت چندانی ندارد مخصوصا اگه موزیک هایی که گوش میدهید های رزولیشن نباشند.

_کدک های بلوتوث

آیا کدک های بلوتوث در خرید هدفون اهمیتی دارند؟

باید بگوییم بله بر خلاف تصور خیلی از افراد کدک های بلوتوث اهمیتی بسیار بالایی دارند .بزرگترین  نقطه ضعف بلوتوث پهنای باند محدود اون هستش که گاها باعث قطع شدن صدای هدفون به مدت کوتاه با حتی طولانی مدت میشود مورد خرید هدفون باید به این موضوع توجه کنید که  هدفون و دستگاه پخش صدا که عمدتا تلفن موبایل هستش از چه کدکی پشتیبانی میکند به زبانی دیگر باید ببینید هدفون و موبایل به چه زبانی باهم صحبت میکنند. اگر هدفونی رو داشته باشید که  کدک بلوتوث باکیفیت پشتیبانی میکند با اتصالش به یک گوشی قدیمی  کیفیت بالایی بهتون ارائه داده نمیشود چون مجبور به برقراری ارتباط با یک کدک ساده باهم میشوند و این مسئله ممکن برعکس هم اتفاق بیوفتد

نکته :اطلاعات کدک های هدفون ها و دستگاه های پخش صدارا میتوانید از روی جعبه و یا مراجعه به سایت هر محصول پیدا کنید.

انواع کدک های بلوتوث:

SBC یک استاندارد اجباری و ابتدایی که در تمام دستگاه هایی که از استاندارد A2DPپشتیبانی میکنند وجود دارد.این استاندارد نرخ داده ی بالایی ندارد ولی بیشتر دستگاه های دارای بلوتوث باهاش سازگار هستند نرخ داده این کدک ۱۹۲تا۳۲۰ کیلوبیت بر ثانیه است.

Aptx این استاندارد انواع متفاوتی دارد که در کل نرخ داده ی بالاتری نسبت به SBC دارند. خوده استاندارد aptxنرخ داده ی ۳۵۲ کیلوبیت بر ثانیه و aptx LL در بین کدک های aptx کمترین نرخ تاخیر رو داره که حدود ۴۰ میلی ثانیه  میباشد.

Aptx adaptive استانداردی است که نرخ داده ی آن بین ۲۷۹تا۴۲۰ کیلوبیت بر ثانیه متغیر میباشد این استاندارد بک استاندارد بهینه محسوب میشود .

اما بین تمام این استاندارد ها aptx و aptx hd از همه پرکاربرد تر هستند و کیفیت مطلوبی هم دارند.

AAC استاندارد ی هست که استفاده از آن برای شرکت ها رایگان است و یکی از استاندارد های مورد علاقه ی اپل میباشد.

نکته:اگر تلفن همراه شما دارای سیستم عامل اندروید است این استاندار خیلی کاربرد برای شما ندارد چون روی سیستم عامل اندروید تاکنون عملکرد بهینه ای نداشته است و انرژی زیادی هم مصرف میکند .

LDAC حداقل از نظر تئوری نرخ داده 990 کیلوبیت برثانیه داره که حدود سه برابر SBC اما مشکلش اینه که در مقایسه با SBC و aptx دستگاه های کمتری ازش پشتیبانی میکنند.این استاندارد قبلا محدود به محصولات سونی بوده است اما با از راه رسیدن اندروید 8 توی گوشیای بیشتری پشتیبانی میشود.

Samsung Scalable Codec/ LHDC/LC3 کدک های دیگری هستند که فعلا کم کاربردند و فقط برخی از گوشی ها و هدفون ها ازشون استفاده میکنند.

_قابلیت حذف نویز محیطی  Noise Cancellation

برخی از هدفون ها قابلیت حذف نویز دارن که میتواند به صورت active یا Pasive باشه.مدلای Pasive با لاستیک های داخل یا دوره گوش جلوی ورود بخش زیادی از نویز را میگیرند 

حذف نویز active  اما ی ویژگی پیشرفته تری است که داخل خیلی از هدفون های  گران قیمت دیده میشود این هدفون ها با استفاده از میکروفون نویز محیط را  تشخیص میدهند و با پخش کردن یک فرکانس مخالف آن مانع شنیده شدنش میشوند. خب حالا از کجا بفهمیم که کدام هدفون قابلیت حذف نویز بهتری دارند متاسفانه معیار دقیقی برای مقایسه حذف نویز وجود ندارد اما برندای مثل Bose و Sony تو این زمینه پیشرفت چشم گیری داشته اند.

_هدفون پشت باز و پشت بسته

 یک مورد دیگر که ممکن است در مشخصات هدفون ها با آن مواجه شوید پشت باز یا پشت بسته بودن هدفون هاست. بیشتر  هدفون های رو گوشی و دور گوشی از نوع پشت بسته اند یعنی بخش پشتی دایور که به بیرون قرار گرفته کاملا بسته است و صدای چندانی از هدفون به بیرون انتقال پیدا نمیکند در عین حال صدای محیط بیرون هم  تا حدودی مسدود میشود اما هدفون های پشت باز صدای استودیو نزدیکتر به واقعیت پخش میکنه که بیشتر برای استفاده های حرفه ای مثل میکسو مستری کاربرد دارند در کل چون صدای هدفونای پشت باز به سادگی به بیرون نشت میکنه خیلی مناسب استفاده تو مکان های عمومی نیستند.

*در نهایت یکسری قابلیت های جانبی دیگری هم هست که باید بهشون اشاره کنیم بعضی از هدفون ها در مقابل نفوذ تعریق , گرد و غبار مقاوم هستند برخی دیگرهم دارای حسگرای ژیروسکوپ شتاب سنج و حتی سنجش ضربان قلب را دارند تا فعالیت های ورزشی کاربر را پایش کنند.

در انتها بهترین کار این است که اگر میتوانید صدای هدفونی را که قصد خریدش را دارید از قبل بشنوید یا حداقل به بررسی ها و نظرای حرفه ای های این حوضه گوش دهید این موضوع را هم  از یاد نبرید که:

خرید هدفون یک موضوع کاملا شخصی است چون سلیقه ی صدا هر فردی با بقیه متفاوت میباشد بعضی از افراد صدا را با بیس بالا میپسندن بعضی دیگر صدای نزدیک به واقعیت را و برخی هم حجم صدای بالا برایشان اولیت دارد.